Spring naar inhoud

Wachten op een Nederlandse Tourwinnaar

15 juli 2011

Gesink gaat ook dit jaar de Tour de France niet winnen

Het mag duidelijk zijn na de rit van gisteren: Robert Gesink gaat dit jaar de Tour de France niet winnen. De Raborenner viel vorige week in de grootste wielerronde van het jaar en kwam in de eerste beste bergrit de man met de hamer tegen.

Het gevolg was duidelijk. Gesink kwam als 77e binnen met een achterstand van ruim zeventien minuten op etappewinnaar Samuel Sanchez. Een diepe teleurstelling voor de gehele Rabobankploeg. De Nederlandse wielerliefhebbers zullen ook met veel pijn aan de ogen het gebaar van Gesink naar zijn teamgenoten hebben bekeken. De Varssevelder is nog maar 25 jaar, maar wordt al enkele jaren getipt als winnaar van een grote ronde.

Overheersende valpartijen
Dit jaar leek hij die belofte waar te maken, maar door brute pech verloor hij zijn Tour. Of was het geen pech? Het was namelijk niet de eerste keer dat de kopman van Rabobank in de Tour onderuit ging. Zowel in 2009 als 2010 kwam Gesink zwaar ten val in de Ronde van Frankrijk. Dat had niet alleen invloed op zijn fysieke gesteldheid, maar ook op zijn positie in het eindklassement.

De klasse van Armstrong
Om een Tour te winnen, moet je fysiek helemaal in orde zijn. Valpartijen mogen voorkomen, maar wel binnen beperkte mate. Lance Armstrong is daar een goed voorbeeld van: de Amerikaan viel nooit in één van zijn zeven Tourzeges. Daarmee toonde hij zijn echte klasse. Het is iets wat Gesink nog niet beheerst.

Afstappen of doorgaan
De vraag is wat de beste wielrenner van Nederland nu moet doen? Een bergrit winnen moet het voornaamste doel zijn. Gezien zijn huidige lichamelijke condities lijkt dat er ook niet in te zitten. Gesink kan zich misschien wel verbeteren ten opzichte van de eerste bergrit, maar verder dan dat ook niet. Als hij een ritzege wil pakken, moeten de puntjes op de i worden gezet. De gebroken Gesink heeft daar niet meer de kracht voor. Mijn voorspelling is dat hij de komende dagen aankijkt  en dan na een aantal teleurstellende dagen in de bergen afstapt. Dan moeten we tot volgend jaar wachten om weer te dromen over een Nederlandse tourwinnaar.

2 reacties leave one →
  1. lievay permalink
    18 juli 2011 16:45

    Wat vooral overheerst is het gevoel dat Gesink een watje is. Afstappen tijdens het NK was ook al zo slap. ‘Last van een hoogtestage’; niet miemelen gewoon fietsen. Kijk een Hoogerland of een Ten Dam doorbikkelen na een veel serieuzere valpartijen, dat zijn mannen met karakter. Zonder karakter geen tourzege. Net zoals exposiviteit en een fatsoenlijke tijdrit onontbeerlijk zijn, iets wat Gesink ook mist. Ik wacht met meer hoop op Ruijgh en Kruiswijk; Gesink heeft ‘het’ gewoon niet.

Trackbacks

  1. Ruijgh is voor helemaal niemand bang « sportnl

Plaats een reactie